Autor Wątek: piekna misa!skąd?  (Przeczytany 7865 razy)

admin

• Gość
piekna misa!skąd?
« dnia: Marzec 12, 2011, 10:14:43 am »
witam renka27 :)
Miałem nadzieje,ze skontaktujesz sie ze mna przez emaila.Ale pewnie się nie zrozumieliśmy.
Historia Gustavsbergu sięga 1640r.Cegielnia zarzadzana przez  Farsta Gustav Gabrielson Oxenstierna nie nadążała w  wykonywaniu  zlecen . Groziło jej bankructwo.Na poczatku XIX w Maria de la Gardie wdowa po Gustvie zmienila nazwe Farsta na Gustavsberg i od 1825 rozpoczęto produkcje porcelany. Prawdziwa produkcja rusza ok 1850 r.Zatrudniono znanych artystow jak Helmer Osslund i Gunnar Wennerberg ,ktorzy przez swoj kunszt wykonywanych przedmiotow zobyli uznanie w swiecie.Twoja Waza (albo podobna)zostala sprzedana za 2,100 kr na Göteborg Auction    30 maja, 2009.Podsyłam fotografie.
Twoja sygnatura pochodzi  z 1896-1910 a malarz ,ktory ją zdobił to Gunnar Wennerberg.
pozdrawiam
Mariusz Chruściński

[załącznik usunięty przez administratora]

admin

• Gość
Odp: piekna misa!skąd?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2011, 10:33:06 am »
Zródła szwedzkie podaja:w 1755,  Anders rozpoczął produkcję pod nazwą Berggren Vange Stenkärilsfabrique, fabryka zmieniła nazwę wkrótce na Gustavsberg Porcclainsbruk. Później przeniósł produkcję do  Bredsjö i powstła fabryka Bredsjö Porcelain Works. Kilka lat później, nastąpiły zmiany w fabryce porcelany Fredriksdals , wł. Fred Rohde. Fabryka Porcelany działała do 1825, kiedy JH Ohman przekonuje Rohde,żeby  przeniósł wszystkie urządzenia do nowo powstałej fabryki porcelany Gustavsberg . Rohde wyraził zgodę i cały sprzęt, przeniósł  do Gustavsberg.Prawdziwa produkcja rusza ok 1850 r.Zatrudniono znanych artystow jak Helmer Osslund i Gunnar Wennerberg ,ktorzy przez swoj kunszt wykonywanych przedmiotow zobyli uznanie w swiecie.Moim zdaniem trzymałbym się tej historii
pozdrawiam
Mariusz Chruscinski

renka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 12, 2011, 11:29:18 am »
Witam p.Mariuszu
Dziękuję bardzo za szczegółową odpowiedz .Mam jeszcze pytanie dotyczące fugurki antiks udzielił mi co prawda odpowiedzi ale chciałabym przeczytać co Pan o niej sądzi .Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Renata

renka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 12, 2011, 11:30:29 am »
A to fotka sygnatury

antiks

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 12, 2011, 21:38:52 pm »
Witam
2100 koron to prawie 1000zł ,............... no winszuję skarbu, tylko jak go sprzedać  ?

antiks

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2011, 22:22:26 pm »

admin

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2011, 10:19:04 am »
witam renka27:)
Hutschenreuther to nazwa rodziny, która  rozpoczeła produkcję porcelany w
północnej Bawarii, w 1814 roku. Hutschenreuther  uzyskał doskonałą reputację w
europejskim przemyśle porcelany. Hutschenreuther "sygnatura z lwem" jest
symbolem doskonałości, które trwa do dziś, choć od 2000 r. jest znakiem
towarowym firmy Rosenthal .Figurka wykonana w Niemczech -Porzellanfabriken
Lorenz Hutschernreuther AG . Twoja sygnatura pochodzi z lat 1955 -1969.
Wykonawcą tej figurki jest jeden z czołowych rzezbiarzy Karl Tutter(1883-1869)
To prawda ze wyrocznią cenową jest allegro.Moim zdaniem 500zl to min cena
(jesli figurka jest w idealnym stanie)
pozdrawiam
Mariusz Chruścinski

admin

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 14, 2011, 10:30:28 am »
witaj antiks:)
Jesli faktycznie kupiłes podobna figurke K.Tuttera za 200zł to szczerze gratuluje.
Co do linku na allegro przeoczyłes drobny szczegół.Sprzedający pisze"Podstawka pod kula była doklejana nie jest to jenak widoczne."Sam wiesz ,ze uszkodzona porcelana to połowa wartości.Dodatkowo nie posiada certyfikatu
co też jest ważne.Cenie sobie Twoja wiedzę ale tez zajmuje sie sprzedażą antykow.
pozdrawiam
Mariusz Chruścinski

antiks

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 14, 2011, 21:59:55 pm »
Witaj Mariusz

Każdy ma trochę racji, ale realia są brutalne, dziś sprzedać przedmiot w jego faktycznej wartości to nie lada wyzwanie, tak jak tą misę da się sprzedać za 1000zł, tak figurkę może nawet za 2000zł, tylko gdzie ?  bo chyba nie na alleg.. wiele dobrych przedmiotów sprzedaje się z trudem za 1/4 ich faktycznej wartości światowej, a na profesjonalne aukcje można się wybrać co najmniej z korcem lub tej klasy obiektami. Jestem ciekaw ile byłbyś skłonny zapłacić za tą figurkę , tak aby wilk był syty i owca cała.
Pozdrawiam
Krzysztof.

admin

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 15, 2011, 10:45:33 am »
witam Krzysztof,
Tak jak i Ty mam sklep z antykami.Znam dzisiejsze realia.Pewnie widziałes moje przedmioty na mojej stronie.Staram sie miec porcelane  starszą. Najmlodsza to
1940 r.Dla mnie ta figurka jest za młoda.Krzysztof a sprawdzałes ceny wspołczesnej porcelany w sklepach firmowych rosenthala?Najtansza filiżanka Versace Medusa kosztuje 590zł,jeśli nowa figurka znaku zodiaku Royal Copengagen kosztuje 670zl to uwazasz ,ze nieuszkodzona figurka min 50letnia,Hutschenreuthera sygnowana nazwiskiem znanego rzezbiarza nie jest warta 500zl.Wiem jak trudno jest sprzedac ale ja mam swoich klientow,ktorzy maja do mnie zaufanie i sprzedaje, a na allegro to sprzedaja desperaci.Jest czas na kupowanie i czas na sprzedawanie.Teraz jest czas na kupowanie.Chcę jeszcze nadmienić,ze nie prowadze komisu,wszystkie przedmioty sa moje.Jeslibys mial XIX w nieuszkodzona grupe figuralna z Misni lub wysokiej klasy srebra korpusowe to wierz mi ze zapłace połowę wartosci a może i więcej.
pozdrawiam serdecznie
Mariusz Chruscinski