Autor Wątek: komplet łazienkowy  (Przeczytany 4882 razy)

Olafinia

• Newbie
  • *
komplet łazienkowy
« dnia: Luty 27, 2011, 14:00:31 pm »
Panie Mariuszu, następna moja niewiadoma. Mam komplet łazienkowy czyli dzban, misa, taca, mydelnica itp. Na niektórych elementach ( tych większych ) jest sygnatura wyciskana - jak na zdjęciu oraz naszkliwne złote stemple pierwszy "Made in England", drugi " hand painted ware". Nie mam zielonego pojęcia z jakiej angielskiej manufaktury może pochodzić i w jakim czasie został wytworzony. Może Pan potrafi pomóc ?

[załącznik usunięty przez administratora]

admin

• Gość
Odp: komplet łazienkowy
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2011, 13:00:44 pm »
witam
mam problem z identyfikacja poniewaz nie moge odczytac tych czarnych pieczatek.Moim zdaniem moze to byc manufaktura porcelany zalozona 1796 roku przez Thomasa Mintona.Ale Ten zestaw nie musi byc z porcelany moze to byc kamionka i Minton stosowal wzor Corinth.Wg mnie jest to okres secesji.Wklejam dodatkowe sygnatury do rozpoznania.Moze ktoras z tych sygnatur widnieje dodatkow,wtedy mozna wydatowac b.dokladnie.
pozdrawiam
Mariusz Chruscinski

Olafinia

• Newbie
  • *
Odp: komplet łazienkowy
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 28, 2011, 19:44:34 pm »
Faktycznie, zapomniałam dodać, że jest to kamionka... a na Minton bym nie wpadła. Podejrzewałam, że Corinth to wzór i na tym się kończyło.Obejrzę jeszcze raz dokładniej spody, może dojrzę jakieś dodatkowe znaki. Dziękuję serdecznie