Autor Wątek: witam panie Mariuszu proszę o identyfikacje sygnatur , dzięki.  (Przeczytany 3680 razy)

samuraj

• Full Member
witam panie Mariuszu proszę o identyfikacje sygnatur , dzięki.
« dnia: Kwiecień 26, 2011, 20:41:58 pm »
witam panie Mariuszu  proszę o identyfikacje sygnatur ,pierwsza to półmisek -miska wygląda jak fajans ale nie jestem pewien jest spękana ,sygnatura mało widoczna tłoczona GERMANY a pod spodem nr.911

[załącznik usunięty przez administratora]

samuraj

• Full Member
Odp: witam panie Mariuszu proszę o identyfikacje sygnatur , dzięki.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2011, 20:45:14 pm »
nr.2 talerzyk mały mocno spękany .

samuraj

• Full Member
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2011, 20:49:08 pm »
nr.3 mała doniczka-osłonka  lekko  spękana sygnatura tłoczona CARRIGALINE REPUBLIC OF IRELAND .

admin

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2011, 10:33:00 am »
witam
Carrigaline przez wiele dziesięcioleci było znane z wyrobów z ceramiki , których autorem jest Hoddie (Hodder) Roberts w 1928 roku. Był przekonany, że lokalne gliny, których  używano do wytwarzania cegieł  mogą być również wykorzystywane do ceramiki. Pojechał do Stoke on Trent, aby uzyskać porady ekspertów, spotkał Louisa Keelinga i tak zaczął produkcje ceramiki.Z czasem zatrudniał ponad 200 osób, aż do zamknięcia firmy kilka lat temu. Carrigaline ceramika była głównym źródłem zatrudnienia w Carrigaline przez pół wieku. Część pomieszczeń jest teraz  częścią dużego centrum handlowego i Nowego Miasta.Twoja sygnatura pochodzi z 2giej połowy XXw
pozdrawiam
Mariusz Chruscinski

admin

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2011, 10:36:48 am »
Co do pierwszych dwóch pozycji nie moge nic powiedziec :(
Na dnie talerzyka,który moim zdaniem jest ręcznie malowany widnieje sygnatura malarska.Szukałem nazwiska w necie ,ale bez rezultatu.
pozdrawiam